Kategoriler

Youtube

11

Youtube

Youtube Vergilendirmesi, bir çok YouTuberların vergi cezasına çarptırılmasıyla birlikte günceme gelmiş bir konudur. Bu yazıda YouTuberların vergilendirmesi üzerine geniş ve kapsamlı detaylara sahiptir. Bir YouTube kanalı açıp reklam geliri elde etmeden önce mutlaka bu bilgilere göz atmalısınız!

Bu makalede belli başlı konulara değinerek, YouTube üzerinden elde edilen reklam gelirlerinin nasıl beyan edilmesinden bahsedilmektedir. Yazı içeriği aşağıda yer alan konular üzerindedir.

  • YouTube üzerinden gelir elde edenler nasıl vergilendirilmektedir?
  • Youtube için vergi mükellefi olunmalı mıdır?
  • YouTube reklam gelirleri için bir sınır var mıdır?
  • 18 yaşının altındakiler için vergilendirme sistemi nasıl işler?

Bu ve buna benzer konularda güncel mevzuat doğrultusunda açıklamalar yer almaktadır.

Youtube üzerinden reklam geliri elde etme işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan ilki kendi kanallarında doğrudan reklam gelirinin elde edilmesidir. Diğeri ise bir ajans aracılığıyla reklam gelirlerinin elde edilmesidir.

YouTube Hesabı Üzerinden Direkt Gelir Elde Edilmesi

Kişisel YouTube hesaplarından elde edilen gelirler, izlenme sayısına ve süresine bağlı olarak elde edilen tutarlar reklam geliri olarak adlandırılmaktadır. Videolar üzerinden elde edilen reklam gelirleri, Gelir vergisi kanununda yer alan yedi gelir unsuru arasındaki Ticari Kazanç hükmüne tabi olunacaktır.

Videolar üzerinden reklam gelirinin elde edilmesi ticari kazanç hükmüne tabi tutulduğu için bir alt limit bulunmamaktadır. Düzenli olarak video eklenmesi ve her ay belirli orandaki ücretin hesabınıza yansıması durumunda elde edilen tutarın beyan edilmesi zorunludur.

Google Limited Ireland tarafından YouTube reklam kazançlarının bankanıza aktarılması durumunda, herhangi bir ajans ve sponsorluk anlaşmasının bulunmaması durumunda muhatabınız YouTube yani Google Limited Ireland olacaktır.

Direkt Gelirlerdeki Yanlış Bilgiler!

YouTube üzerinden elde edilen direkt gelirler konusunda bir çok yanlış bilinen bilgiler bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi listelendirebilirsiz.

  1. Yıllık bir sınır var ve ben o sınırın altında kazanıyorum. Vergilendirmeye gerek yok. (Yanlış Bilgi)
  2. 18 Yaşından küçüğüm, konu beni ilgilendirmiyor. (Yanlış Bilgi)
  3. Her ay para kazanmıyorum. (Yanlış Bilgi)
  4. Kazandığım ücretin maliyeti beni kurtarmıyor, mükellef olmama gerek yok (Yanlış Bilgi)
  5. Sponsorum benim adıma vergi ödüyor, ben bu işlemi sağlamasamda olur. (Yanlış Bilgi)

 

YouTube üzerinden elde edilen gelirlerde en büyük yanılgı yukarıdakiler gibi yanlı bilgiler doğrultusundadır. Yanlış bililen bilgilerden dolayı da bir çok kişi vergi cezasına çarptırılmış durumdadır. Bu durumda en doğru şekilde Youtube Vergilendirmesi konusunu inceleyelim.

Gelirlerde Ticari Kazanç Sınırı Yoktur!

YouTube üzerinden elde edilen gelirlerin, ticari kazançlarda mükellef olmanız için herhangi bir istisna sınırı bulunmamaktadır. Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılına ait 40.000 TL sınırının, ticari kazançlar konusuyla bir ilgisi yoktur. Bu sınıfın altındaki YouTube kazançlarının da beyan edilmesi zorunludur.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, 464 seri no.lu V.U.K. Genel Tebliği kapsamında bankaların bilgi verilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Buda demek oluyor ki, banka hesabınıza Google Limited Ireland tarafından gelen ücret ödemeleri çok kolay bir filtreleme ile ne zaman, kime ve ne kadar ödendiği filtrelenmektedir. Bu durumda elde edilen gelirlerinizin beyan edilmemesi durumunda, cezai işlemin uygulanması an meselesidir.

476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile YouTuberlara sponsorluk ödemesi yaparken, %15 gelir vergisi kesintisi yapılmasını zorunlu kılınılmıştır. Sponsorluk kesintileri vergi dairelerine beyan edildiği içinde T.C. Kimlik numaranız ile ödenen ücrete ulaşmak oldukça kolay olacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı veri analizinin havuzunda bilgileriniz yer alacağı için beyan edilmeyen ücretler için geriye dönüş vergi cezalarıyla karşılaşmanız yüksek olasılıktır. Bu durumda Youtube Vergilendirmesi kapsamında olacak ve gerekli yükümlülükleri yerine getirmeniz gerekecektir.

Vergi Mükellefiyetinde Yaş Sınırı

Vergi mükellefi olmak için herhangi bir alt sınır bulunmamaktadır. Bu kapsamda 18 yaşının altındaki kişiler de YouTube üzerinden elde etmiş oldukları gelirlerini beyan etmelidir. Fakat yaş konusunda genç girişimci istisnası bulunmaktadır. Bu istisna 29 yaşının altındaki YouTuberlar için geçerlidir. 29 Yaşının altında olduğunuzda elde etmiş olduğunuz yıllık kazancın 75.000 TL’lik kısmından gelir vergisi istisnası olacak ve vergilendirilmemiş olacaksınız.

Genç girişimcilik kapsamında gerli vergisinin belirli bir kısmına kadar olan tutarına kadar vergilendirilmemek için en temel şart, işe başlama bildiriminde bulunulması olacaktır. İşe başlama bildirimi kanuni süreç içerisinde başlatılmalı, 29 yaşını doldurmamış olmalı ve ilk kez işe başlama bildiriminde bulunmanız gerekmektedir.

Genç girişimcilik kapsamında işe başlamadan iş bildirgesinde bulunmanız gerekmektedir. Örneğin, 29 yaşının  altındasınız ve bir youtube kanalınızın olduğunu düşünelim. Belirli bir gelir elde etmiş ve bu ücret hesabınıza yatmış ve sonradan genç girişimci olarak başvurmak istediğinizde bu başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Genç. girişimcilik teşviki hiç bir gelir elde etmeden yapılması gerekilen bir işlemdir. Aksi durumda hem bu vergilendirilmeme durumundan yararlanmamış hemde geriye dönüş veri cezası almış olacaksınız.

Ne Kadar Vergi Ödenir?

YouTube üzerinden elde edilen gelirler doğrultusunda Youtube Vergilendirmesi şu şekilde örneklendirilebilir. Örneğin, Yıllık geliri 5.000 TL olan bir YouTuber, %15lik bir dilimde olacaktır. Bu dilime göre ödenmesi gerekilen gelir vergisi tutarı 750 TL olacaktır. Elde ettiğiniz gelir doğrultusunda gelir vergisi ödeyebileceğiniz gibi yapmış olduğunuz masrafları da gider olarak gösterebilirsiniz. Örneğin, internet gideri, kira gideri, elektrik ve ısınma gibi bir çok faturayı da gider olarak gösterebilirsiniz. Gider olarak işlenen faturaların gelirinizden fazla olması  durumunda ödenecek vergi çıkmayacaktır. Sadece damga vergisi ödemesi ile vergilendirilmiş olacaksınız. Bu konularda muhasebeciniz gerekli detayları size zaten sunacaktır.

Düzenli olarak video yüklüyor ve yüklemiş olduğunuz videolardan reklam geliri elde ediyorsanız, bir mali müşavir ile anlaşmanız gerekecektir. Mali müşavirinizle birlikte vergi mükellefiyeti açmanız sizi ciddi vergi avantajları sağlayacaktır.

Ayrıca Google Limited Ireland tarafından bankanıza yatırılan her tutarı fatura etmeniz gerekmektedir. Düzenlemiş olduğunuz faturayı karşı tarafa gönderme zorunluluğunuz yoktur. Tek sorumluluğunuz gelen gelir kadar fatura kesmiş olmanızdır.

Vergi Mükellefiyeti Açmadan YouTuber Olmak

YouTube üzerinde üretmiş olduğunuz içerikleri, profesyonel bir ajans şirketi ile çalışarak telif hakkı ödemesi kapsamına alınmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda elde edilen gelirler reklam yada sponsorluk olarak değil, serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir. Böylece gelir vergisi mükellefiyetini açılmasına gerek kalmayacaktır. Bu işlem için mutlaka ajans ile işbirliği yapılarak telif hakkı ödemesi üzerinden anlaşmak gerekecektir.

Ajans Anlaşması Sonrası Vergilendirme

Bir ajans ile anlaşılması durumunda mükellefiyet açılmasına gerek olmadığından bahsetmiştik. Fakat bu durum vergi verilmeyeceği anlamına gelmemelidir. Telif hakları ödemesi yapan şirket, sözleşmedeki tutarın %17’sini youtuber adına gelir vergisi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemektedir.

Örneğin, 1.000 TL net telif ödemesi alacak olan bir YouTuber için (Brüt tutar: 1.000/0,83=1.204,82) 204,82 TL gelir vergisi stopajı hesaplanıp, vergi dairesine ödenecektir. YouTuber adına vergi sorumlusu sıfatıyla telif ödemesi yapan şirket bu işlemleri yönetecektir.

Örneğe göre 1.000 TL net telif ödemesi alan YouTubera yapılan ödemeden; brüt 1.204,82 TL üzerinden %18 KDV hesaplanacak ve 216,86 TL KDV hesaplanması gerekecektir. Yine bu tutarı da ödemeyi yapan şirket, YouTuber adına vergi dairesine sorumlu sıfatıyla tam tevkifat yapmak suretiyle beyan edip ödeyecektir.

Bu şekilde telif ücret ödemesi alan içerik üreticileri elde ettiği gelirin yaklaşık %30’unu devlete vergi olarak ödemektedir.

Elde edilen her türlü kazanç, idare tarafından vergilendirilmek istenecektir. Youtuberlar için bu konuyu ele aldığımızda, ister mükellefiyet tesis edilerek olsun, ister telif kazancı kapsamında mükellef olunmadan kesinti yoluyla olsun muhakkak idare tarafından bir tespitin varlığı halinde vergiye tabi tutulacağı unutulmamalıdır. Aynı zamanda ücretin gönderildiği Google Limited Ireland için filtreleme yapılarak tespitinin kolay olduğu da unutulmamalıdır.

 

 

Resim
X