İNSTAGRAM GELİRLERİNE NASIL BAKILIYOR ?
Ay sonunda hesabınıza 10.000 Tl yattı. Bu bedelin tamamına Türkçe içerik üreticisi olduğunuz için KDV dahil fatura düzenlemenizi istiyor.! (Bu sorunlu yaklaşımı kabul etmediğimi hatırlatırım. Tiktok’ta reklam olmaması ve bizlerin de Reklam Hizmeti veriyor olmamız nedeniyle bu yaklaşımı reddediyorum ve buna göre işlemler yapıyorum.) Ancak yine de siz maliyenin İNSTAGRAM gelirlerinizden KDV ve Gelir Vergisi talep ettiğini bilin!
Buralardan elde ettiğiniz tüm gelire (gelir size çek, jeton veya her ne adla ödenirse ödensin fark etmez) KDV dahil fatura düzenlemelisiniz. (Size reklam verenlerin stopaj yapma yükümlülüğü vardır.
VE GELELİM NE KAZANDIK, NE ÖDEYECEĞİZ…..
Burada hesaplamaları KDV’li olarak yapacağım. Yukarda KDV’li veya KDV’siz fatura neden kesileceğini anlattım ve Maliye’nin bakış açısına göre çoğunluk KDV’ye tabi olduğu için hesaplamayı da KDV’li yapacağım.
Bir yılda hesabınıza 900.000 para geldi.
Bu tutarın içindeki KDV’siz tutarı çıkarıyoruz. 900.000/1,18 = 762.711
Yani bizim kazancımız 762.711 Tl + 137.288 Tl KDV
Yıl içindeki giderlerimizi topluyoruz.
Bu giderler (Reklam, teknik ekipman, ulaşım, konaklama, kira, personel, vb.) kazancınızın elde edilmesi için yapılmış olmalıdır. Şöyle örneklersem anlaşılır; Eğer bir yatağı video çekiminde kullanmak için kompozisyon gereği almış iseniz kazancınızdan düşebilirsiniz, ancak evde uyumak için almış iseniz kesinlikle kayıtlarınıza girmemeli. Eğer Marmaris’te bir markaya video çekmek için konaklıyorsanız giderlerinizde kullanabilirsiniz, ancak tatil yapıyorsanız kullanamazsınız.
Giderlerimizin de 300.000 Tl + 40.000 TL KDV olduğunu farzedelim.
(Hesaplamayı şirket olduğunuzu düşünerek kurumlar vergisi üzerinden yapıyorum. Şahıs işletmesi açtığınızda bu oran kazancınıza göre değişiklik gösterir)
Yukardaki verilere göre 762.711 kazancınız ve 300.000 gideriniz var.
O zaman
762.711 – 300.000 = 462.711 kar ettiniz ve %22’si : 101.800 Kurumlar Vergisi
137.288 – 40.000 = 97.288 KDV
Yani toplam 101.800 + 97.288 KDV = 199.088 Tl vergi ödeyeceksiniz.
Ben yanıma gelen herkese şunu söylerim. NET KARINIZ 350’BİNLERİ AŞMAYA BAŞLADIYSA VE KDV’Lİ FATURA KESİYORSANIZ KAZANCINIZIN YARISI DEVLETE GİDECEK GİBİ DÜŞÜNÜN!
Yukardaki yaklaşık ve örnek hesaplamalar zamanında mükellef olur ve beyannamelerinizi zamanında verirseniz geçerli.
PEKİ MÜKELLEF OLMADINIZ, BENİM GİBİ BİR MALİ MÜŞAVİR SİZİ MÜKELLEF OLMAYA İKNA ETTİYSE;
Yukardaki hesaplamalardan devam ederek;
Yukarda hesapladığımız aynı vergiyi ödersiniz
Kesmediğiniz faturalar için % 10 usulsüzlük cezası ödersiniz (örneğimize göre 76.000 Tl ),
Yakalandığınız tarihe göre gecikme faizlerini ödersiniz
Bazı beyanname ve bildirimleri süresinde yapmadığınız için cezalar ödersiniz
Süresinden sonra işlem yaptığınızda kendi bildiriminiz, inceleme, denetim gibi hangi yolla beyan ettiğinize göre değişmek üzere ödediğiniz vergi kadar vergi ziyaı isimli bir ödeme yaparsınız.
Yukardaki hesap uzlaşma yapmanıza, süresinde indirimli ödeme yapmanıza, vergi aflarından yararlanmanıza, erken veya geç beyanda bulunmanıza bağlı olarak çok farklı tutarlarda olabilir.
İş ve işlemlerinizi en başından bir mali müşavir ile anlaşarak yaparsanız ödeyeceğiniz vergi ve cezalarda bambaşka sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca sizlere isnat edilen her iddaa gerçeği yansıtmayabilir. Örneğin benim de çok sık tekrar ettiğim gibi adınıza takdir edilen KDV ödemelerine karşı dava açabilirsiniz, giderlerinizin tanınmasını isteyebilirsiniz. Adınıza düzenlenen denetim, vergi ve takdir raporlarının içeriklerini kabul etmeyebilir, hata ve eksiklere karşı dava açabilirsiniz. Bazen idare memurlarının fenomenleri korkuttuğunu (bilinçli yapılmasa bile memuların sözleri korkutucu gelebilir) gözlemlemekteyim. Bu korku fenomenlerin kendilerine sunulan her şeyi kabul etmesi ve düzenlenen raporların imzalanarak kabul edilmesi sonucunu doğurabiliyor. Ancak bu denetimlerde fenomenlerin tam olarak kendini ifade edemediğini ve eksik bilgiler ile denetimlerin sonuçlandığını görmekteyim. Bazen de dava süreleri kaçırılmakta ve dava hakkından yararlanılmamaktadır.
DEĞERLİ OKUYUCU BU MAKALEDE EKSİK-HATALI GÖRDÜĞÜNÜZ VE EKLENMESİNİ İSTEDİĞİNİZ ŞEYLER KONUSUNDA LÜTFEN BENİ UYARINIZ. ÇÜNKÜ BU MAKALE GÜNCEL UYGULAMA VE DENETİM SONUÇLARINA GÖRE DEVAMLI OLARAK YENİLENECEKTİR.